hero image
 

Zelfbouw computer samenstellen

Een zelfbouw computer samenstellen of liever uitbesteden? Wat zijn jou beste opties? Lees meer

Daan Montijn
Geschreven door:
Daan Montijn
Sep 6, 2021

Een zelfbouw computer samenstellen kan een aantal zeer belangrijke voordelen met zich meebrengen. Niet alleen zal het een computer opleveren welke aan alle eisen en wensen van de gebruiker voldoet, ook biedt het de volledige controle over het te besteden budget. In dit artikel vindt je een korte uiteenzetting rondom de voordelen en de mogelijkheden van een zelf samengestelde computer. Zo kun je een weloverwogen keuze maken of het samenstellen van een zelfbouw computer interessant voor je is.

Waarom een zelfbouw computer

Wanneer je nog geen eerdere ervaring hebt opgedaan met het samenstellen van een zelfbouw computer noch met het gebruiksgemak ervan, zul je in eerste instantie wellicht denken dat dit enkel is weggelegd voor computerfreaks en interessant is voor die-hard gamers. Niets is echter minder waar, want een zelfbouw computer samenstellen kan namelijk voor heel veel verschillende type computergebruikers een uitkomst bieden.

Allereerst is er de vrijheid en controle die je hebt om alle mogelijke componenten waaruit een computer kan bestaan toe te voegen aan jouw pc. Een kant-en-klare computer daarentegen bevat doorgaans nauwelijks extra interne aansluitingen om naderhand nog wat bij te plaatsen. Dit kan op den duur problemen opleveren en je beperken in je mogelijkheden.

Vrijheid en Controle

Naar eigen inzicht een zelfbouw computer samenstellen biedt tevens niet enkel een unieke maatwerk pc, ook levert het de eindgebruiker optimale performance voor de door hem of haar benodigde software. Hoe ruim de mogelijkheden van jouw zelfbouw computer uiteindelijk zijn hangt in feite slechts af van je bestedingsruimte.

Voordelen

De financiële voordelen van een zelfbouw computer zijn op langere termijn nagenoeg altijd één van de voornaamste redenen om te kiezen voor een zelf samengestelde pc. Want wil je in de loop der tijd bijvoorbeeld een onderdeel vervangen of upgraden, dan is dat bij een samengestelde computer vele malen eenvoudiger dan bij een kant-en-klare pc. Kort gezegd is het dan slechts een kwestie van het verwijderen van de behuizing, het specifieke element loskoppelen en dit vervolgens vervangen voor het geüpgradede element.

Ook het uitbreiden van de computer met een extra processor, videokaart of SSD op een later moment is erg eenvoudig bij een zelf samengestelde computer. In de loop der jaren kunnen de werkzaamheden die je op je computer uitvoert immers veranderen, en met name gamers zullen ervaren dat de nieuwste en modernste games steeds hogere eisen stellen aan je pc. En je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat het aanschaffen van een geheel nieuwe computer vele malen duurder uit zal pakken dan slechts de vervanging van één of twee onderdelen.

Waar moet je op letten

Natuurlijk zijn er wel een aantal zaken waar je op dient te letten bij het samenstellen van een zelfbouw computer. Immers betekent een willekeurig arsenaal aan componenten niet automatisch dat je een goed werkende pc voor je neus zult krijgen. Er zijn namelijk tal van aspecten welke een grote rol kunnen spelen in het presterend vermogen van de computer. Onderling zullen de verschillende elementen van de pc logischerwijs ook goed met elkaar moeten accorderen om een zo optimaal mogelijk resultaat te krijgen.

Waar moet je opletten

Formfactor

Zo is onder andere de form factor van de behuizing en het moederbord bepalend voor de uiteindelijke mogelijkheden van de computer. De form factor is een term welke aangeeft wat de maat van het moederbord is, waar de montagegaten gesitueerd zijn en het type voeding dat nodig is. De meest voorkomende form factoren zijn micro ATX, ATX en mini ITX.

Processor & sockets

Vervolgens bepaald de processor socket van het moederbord of een specifieke processor al dan niet op het gekozen moederbord past. Zelf het voltage dat een processor socket maximaal kan ondersteunen werkt bepalend voor de uiteindelijke mogelijkheden.

Snelheid en Componenten

Hierna komen we aan bij de snelheid en het type van het geheugen van de pc. Per slot van rekening kan extra intern geheugen nu eenmaal niet op elk willekeurig moederbord geplaatst worden. Een moederbord ondersteund een bepaald soort intern geheugen, en slechts dat type kan logischerwijs gekoppeld worden met elkaar. De chipset van het moederbord is in grote mate bepalend voor het type ondersteuning.

Afhankelijk van wat je met de computer wilt gaan doen en waar je deze wilt plaatsen, kan de geluidsproductie van het apparaat een belangrijk onderwerp zijn. Komt de zelfbouw computer bijvoorbeeld in je huis- of slaapkamer te staan, dan wil je natuurlijk niet dat deze al te veel lawaai produceert. Ventilatoren van topkwaliteit en een goede behuizing zijn dan van essentieel belang.

Computer Socket

Zelf samenstellen of uitbesteden

Maar hoe bepaal je nu of je een zelfbouw computer samenstellen geheel in eigen beheer gaat doen, of dat je toch liever de hulp inschakelt van een professional? Eerlijk gezegd zal een zelfbouw computer samenstellen voor de doorsnee computergebruiker geen gemakkelijke opgave worden. Je moet immers met een heleboel dingen rekening houden, best wel wat technische kennis in huis hebben en last but not least; tijd!

Zelf een pc bouwen heb je namelijk niet in een avondje knutselen voor elkaar. Alleen al het uitzoeken en bij elkaar zamelen van de gewenste componenten zal al aardig wat vrije uurtjes in beslag nemen. Het is immers geen kant-en-klaar bouwpakket van LEGO waar we het hier over hebben.

Risico’s

Daarnaast brengt een zelfbouw computer samenstellen voor de leek een aantal risico’s met zich mee. Gaat er bijvoorbeeld wat stuk dan kan de fabrikant bijvoorbeeld bepalen dat de garantie vervalt wanneer er door een ondeskundig persoon aan is gesleuteld. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Het uitbesteden van een zelfbouw computer samenstellen wordt hierdoor al snel een stuk interessanter, nietwaar?

NXS Networks biedt daarom ook zelfbouw computers aan onze klanten aan. Ben je hierin geïnteresseerd dan kun je heel gemakkelijk contact met ons opnemen via het contactformulier op deze website.

Zelfbouwen of uitbesteden

Ik zal dan zo spoedig mogelijk contact me je opnemen zodat we een duidelijk overzicht verkrijgen van je wensenpakket en wat je exact nodig zult hebben. Hierop volgend ontvang je een vrijblijvende offerte voor de door jou samengestelde pc. NXS Networks garandeert in dit geval

  • 100% maatwerk.
  • Alle configuraties en opties worden vooraf met de klant besproken en naar wens geleverd.
  • Een snelle levertermijn van maximaal 14 dagen na ontvangst van de betaling.
  • 2 jaar lang garantie.
  • 1 jaar lang best effort hulp en support.
  • Enthousiast geworden? Vraag dan snel een vrijblijvende offerte aan!

Zelfbouw Computers van NXS Networks

Ga je toch liever zelf de uitdaging aan en wil je in eigen beheer een zelfbouw computer samenstellen? Neem ook dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op. NXS Networks levert naast volledig geassembleerde zelfbouw computers namelijk ook advies en consulting over het samenstellen van jouw zelfbouw computer. Wil je bijvoorbeeld een computer samenstellen welke heel specifiek als gaming pc gebruikt gaat worden, dan zijn een goede grafische kaart en een snelle processor op zijn zachtst gezegd onmisbaar.

Gaat het echter over een maatwerk workstation voor professionele toepassingen die je als 3D tekenaar wilt gaan gebruiken, dan zijn er logischerwijs een aantal andere zaken van groot belang. Wij van NXS Networks zullen je ondersteunen en adviseren daar waar nodig, zodat je aan het einde van de rit een computer hebt staan welke volledig voldoet aan jouw verwachtingen en die bij je wensen en eisen past.

Advies nodig?

Ook voor advies en ondersteuning rondom het samenstellen van een zelfbouw computer kun je via het contactformulier op onze website met ons in contact komen. Wij staan je graag in raad en daad bij!