hero image
 

Webhosting voor WordPress waar moet je op letten?

Waar moet je opletten met webhosting voor WordPress? Maak jij altijd een bewuste keuze?

Daan Montijn
Geschreven door:
Daan Montijn
Sep 6, 2021

Geen enkele website of webhosting is hetzelfde, want ieder webhosting heeft andere configuraties voor hun diensten. Hierdoor werkt iedere website anders en is daarom ook uniek. Maar hoe bepaal jij voor jezelf welke webhosting voor wordpress het beste past bij je project? Door bewuste keuzes te maken scheelt het veel werk en kan toekomstige problemen voorkomen.

Zelf wordpress hosten of via een webhosting provider

Tegenwoordig is het erg gemakkelijk om een VPS met een webserver op te zetten hier heb je vaak geen omkijken naar. Met een beetje vaardigheden en scripts zoals Ansible kan je zonder te veel moeite snel een wordpress installatie online zetten. Dit kan je bijvoorbeeld doen met roots trellis wat alles voor je automatiseert tijdens de installatie.

Voor algemenere installaties heb je ook controlepanelen als een optie zoals DirectAdmin of CPanel hiermee kan jij met enkele kliks snel jouw eigen hosting beginnen. Hiervoor moet je wel echter wel ervaring hebben met online beveiliging. Hier vallen veel mensen mee door de mand mee omdat ze hier te weinig of helemaal geen ervaring mee hebben maar het hobby matig doen.

Veel webhosting bedrijven hebben hiervoor veel ervaring met trainingen en hoe je het beste met beveiliging en vatbaarheden om kan gaan. Een simpele update uitrollen voor de server is hiervoor vaak geen oplossing. Alleen al om deze reden kan je begrijpen dat voor veel mensen een eigen webserver online te hebben geen optie is.

Waar moet ik op letten

webhosting voor WordPress waar moet ik naar kijken?

Als je een webhosting voor wordpress zoekt voor je project kan je dagenlang zoeken en vergelijken tussen verschillende hosting partijen, waardoor het zoeken naar een speld in een hooiberg is. Bijna iedere partij beweerd dat ze de beste wordpress webhosting aanbieden. Het valt mij bijna iedere keer op deze grote partijen een generieke webhosting aanbieden en geen aparte optimalisatie voor wordpress leveren.

Buiten het bovenstaande probleem zijn er ook veel mensen en bedrijven die een groter pakket aanschaffen bij webhosting aanbieders en een deel van hun pakket doorverkopen. Het vinden en zoeken van een echte webhosting aanbieder wordt hier ook niet alleen moeilijker op gemaakt maar ook onduidelijker.

Voordat ik zelf een webhosting pakket bij een ander bedrijf afneem controleer ik vaak eerst de feiten. Dit is niet alleen handig om te doen, maar dit maakt het ook een stuk makkelijker om een bewuste keuze te maken. Dit scheelt tijd en geld omdat ik minder vaak websites moet verhuizen tussen webhosting partijen.

Checklist webhosting Zoeken

De beste tips voor het zoeken naar webhosting pakket

Het meest belangrijke waar ik naar kijk is of ze realistisch zijn met wat ze vertellen op hun website. Zoals hoe lang de servers online zijn en over welke tijdsbestek ze berekend worden, sommige doen dit op basis per jaar terwijl het per maand moet zijn. Dit is namelijk zeer belangrijk om te controleren omdat dit erg kan verschillen met uptime en storingen.

Controleer ook bijvoorbeeld de kamer van koophandel gegevens via kvk.nl om te weten welke bedrijf hier echt achter zit. Vaak zit een moederbedrijf achter het webhosting bedrijf wat de webhosting bedrijf financiert.

Het is ook handig om een email te sturen met vragen wat je bij het hosting pakket krijgt. Denk ook aan welke modules, caching technieken zoals varnish of redish en hoe het zit met contractverlenging. En wat voor voorwaarden er zijn wat betreft automatisch verlengen en/of je dat ook uit kan zetten zodat je niet ongewenst nog een jaar aan vast zit.

Het meest belangrijke wat je moet weten is of jij je domeinnamen in eigen beheer hebt en/of je zelf bij je verhuis tokens kan komen. Sommige partijen schermen dit stukje af hierdoor zit jij daaraan vastzit met jou domeinnaam. Als een webhosting partij hier niet transparant in is met jou domein tokens heb je vaak te maken met een reseller.

webhosting providers waar ik mee samenwerk

webhosting providers waar ik samen mee werk

Zelf ben ik zeer selectief met wat ik kies binnen de webhosting, omdat het vaak lastig is om te bepalen welke partij oprecht is. Mijn ervaringen met Antagonist is bijzonder goed met hun diensten en pakketten. Zelf lever ik ook webhosting pakketten via mijn eigen bedrijf waar ik gebruik van ApisCP maak als control panel.

Met mijn webhosting diensten heb ik geheel andere implementatie dan Antagonist. Bij mijn diensten staan voornamelijk zwaardere of wordpress websites op waar veel verkeer overheen gaat.

Voor een VPS Server werk ik nauw samen met i3D.net en dat gaat op offerte basis voor projecten. Deze projecten zijn vaak voor de lange termijn. Dit geeft meer vastigheid en betrouwbaarheid waar je goed op kan bouwen. Projecten voor kortere termijnen of pure probeersels gebruik ik TransIP Blade VPS of Droplets van Digital Ocean server in.