hero image
 

Eigen netwerk aanleggen bij je thuis of op kantoor

Een eigen netwerk aanleggen bij je thuis of op kantoor met je eigen netwerkapparatuur?  Dat is kan dankzij de eigen modem keuze!

Daan Montijn
Geschreven door:
Daan Montijn
Sep 7, 2021

Een netwerk aanleggen is nooit hetzelfde omdat dit per huis verschilt en ook heeft iedere internet provider andere eisen met televisie of andere apparatuur zoals telefonie of wifi. Zelf heb ik als zakelijke gebruiker bij verschillende providers gezeten waar de verbindingen anders geregeld waren en ook andere eisen hebben voor het apparatuur wat je aansluit binnen je eigen netwerk. Bijvoorbeeld met kabel internet mag je op dit moment niets anders doen dan je modem bridgen naar een router of gateway en vanuit daar je eigen netwerk opbouwen en inregelen.

Met DSL of Glasvezel heb ik een veel betere ervaring omdat je een eigen modem keuze hebt en volledig zelf mogen bepalen hoe je het netwerk in wilt stellen. Je mag onder andere volledig je eigen apparatuur uitkiezen en je eigen netwerk opzetten met apparatuur zoals de merken Ubiquiti, Mitrok of geheel iets anders. Mijn persoonlijke ervaringen met Ubiquiti zijn bijzonder goed omdat je niet alleen je eigen netwerk aan kan leggen, maar ook kan kiezen voor meerdere uitbreidingen zoals camera’s en netwerk recorders.

Hoe kies je de juiste hardware om je eigen netwerk aan te leggen?

De juiste hardware kiezen is het meeste werk en hoever je kunt gaan met je netwerk aanleggen omdat dit alles bepaald hoe de apparaten binnen je netwerk gaat functioneren. Je moet dan ook goed na denken welke functionaliteit en netwerk ecosysteem je het beste ligt. Het merk Ubiquiti is laagdrempelig en je kunt bijna net zoveel met hogere gradatie netwerkapparatuur. Persoonlijk raad ik het altijd aan om goed te lezen wat je Internet Provider nodig heeft voordat je gaat verdiepen in verschillende type apparatuur.

Denk aan verschillende Internet Providers waar je gebruik van wilt maken als je wilt verhuizen tussen providers of upgraden van je internet snelheden. En kijk ook naar de extra’s wat een Internet provider kan leveren zoals een telefoonaansluiting of wat nodig is voor een televisie kastje (IPTV). Want geen enkele internet provider is hetzelfde waardoor je rekening moet houden instellingen en connectiviteit.

Netwerk Switch

Het is ook belangrijk dat je goed nadenkt met welke switches je wilt gaan werken binnen je huis of kantooromgeving voor je televisies. Want bijna alle IPTV Boxjes zijn afhankelijk van een protocol genaamd “IGMP” hiervoor moet je netwerkapparatuur wel een “IGMP Proxy” draaiend kunnen houden om signaal te ontvangen. Hoe ik dit bijvoorbeeld thuis zelf heb opgelost is via een Docker container op mijn Dream Machine Pro wat het allemaal regelt binnen mijn netwerk waardoor mijn televisies het allemaal doen. Enkele merken waar ik IPTV en Telefonie werkend op heb gekregen zijn Ubiquiti, Cisco en Mitrok.

Is het verstandig om gebruik te maken van eigen modem keuze?

Zelf zou ik niet iedereen aanraden om een eigen modem of geheel een eigen netwerk aan te leggen. Laat dit bijvoorbeeld door een professional doen die hier verstand van heeft en ook aan onderhoud doet via een contract. Dit voorkomt veel problemen omdat je internet provider het probleem direct terug legt bij jezelf omdat je eigen hardware gebruikt. Daarom is het belangrijk dat je hiervoor iemand inhuurt die dit regelmatig doet en er verstand van heeft.

Deze mensen kunnen je ook gelijk adviseren wat je precies nodig hebt en wat de voor- en nadelen zijn van welke netwerkapparatuur je gaat gebruiken. Hierdoor werk je jezelf niet in de nesten en heb je altijd iemand achter de hand die problemen kan lokaliseren en direct kan oplossen. Hiervoor betaal je namelijk diegenen voor en zijn vaak goed te benaderen als een probleem opduikt met je verbinding.

Conclusie

Conclusie voor eigen netwerk aanleggen

Een netwerk aanleggen is voor de gemiddelde mens geen goed idee omdat mensen in veel gevallen hier geen kaas van hebt gegeten. Het is makkelijk om verdwaald te raken met wat je precies nodig hebt om een netwerk aan te leggen. Hiervoor kun je het beste altijd contact opnemen met een bedrijf wat regelmatig werkt met netwerken en daadwerkelijk ook het netwerk aanleggen goed kan doen. 

Zelf leg ik regelmatig netwerken aan bij consumenten als kantoren en maak gebruik van Ubiquiti routers, switches en camera’s. Met vragen hierover kun je me altijd een bericht sturen via het contactformulier en dan neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op voor een advies en een eventuele offerte.