hero image
 

5 Tips om je website te laten groeien

5 tips om een website te laten groeien met organisch verkeer vanuit zoekmachines. Heb jij alles goed in-orde voor meer verkeer op je website?

Daan Montijn
Geschreven door:
Daan Montijn
Sep 6, 2021

Een website online hebben staan is altijd een leuke hobby en voor sommige mensen zelfs een goed inkomen met affiliate marketing. Echter is het nog steeds voor veel mensen een puzzel om een website goed organisch te laten groeien. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met 5 tips om je website te laten groeien zowel via zoekmachines en ander organisch verkeer.

Het is belangrijk om te weten dat deze 5 tips om je website te helpen laten groeien niet direct gemeten resultaten zal geven maar wel over langere termijn. Hier zou je minimaal 3 maanden voor moeten uittrekken om een daadwerkelijk goede meeting te kunnen maken. Deze resultaten zal je terug kunnen vinden binnen Google Search Console en/of Google Analytics als je dat geïnstalleerd hebt.

Met deze 5 tips om je website te laten groeien gaan wij niet diep in op zoekmachine optimalisatie maar ga ik het juist hebben over andere praktische tips ondanks dat het hier wel veel mee te maken heeft. Later wil ik ook een artikel schrijven over zoekmachine optimalisatie maar ik vind het niet binnen dit artikel passen.

5 Tips om website te laten groeien

5 Tips om website te laten groeien

Met een website is het de bedoeling dat je gevonden word door het publiek. Dit is niet voor iedereen even gemakkelijk omdat jij als webmaster er te weinig mee doet of niet goed hebt geoptimaliseerd. Daarom is het juist belangrijk om jou website vanaf het begin tot het eind goed te optimaliseren en actueel met informatie te houden.

Dit zijn vaak één van de eerste dingen waar jij op moet letten met je website en uiteraard constant aan moet werken. Denk aan een webhosting die niet teveel websites heeft draaien op een enkele server omdat andere websites ook gebruik maken van jou gedeelde hosting pakket. Ook het actueel houden van informatie op de website is een zeer belangrijke factor want een website draait uiteindelijk allemaal om de inhoud.

Webhosting

Webhosting

Een website online zetten gaat niet zonder een webhosting en domeinnaam, hiervoor zijn genoeg providers beschikbaar. Er zijn genoeg partijen die teveel webhosting pakketten verkopen onder een enkele server waardoor het laden traag wordt en een late response tijd van je website. Daarom is de juiste webhosting provider soms moeilijk te vinden omdat jezelf niet weet hoeveel websites ze op een enkele server gaan zetten. Gelukkig heb ik als bedrijf hier geen last van aangezien ik mijn eigen webhosting infrastructuur heb als alternatief vind ik Antagonist een goede webhosting partij.

Ik heb hier een paar weken geleden een artikel over geschreven op deze blog. Het artikel kan je vinden met het kopje “Webhosting voor WordPress waar moet je op letten?”. Als je webhosting goed geregeld is dan heb jij meer dan 60% winst met zoekmachines en gebruikers ervaring en retentie.

Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen nemen meestal de meeste ruimte in beslag, daarom is het belangrijk dat ze op maat zijn en niet een te grote resolutie hebben. Door ze juist in een kleinere formaat te serveren vanaf je website bespaar je data en laadtijden van je website. Het is ook mogelijk om afbeeldingen in een ander formaat te serveren genaamd WEBP.

WEBP is niet alleen een beter formaat omdat het kleiner is het heeft een lossy en lossless compressie waardoor het er op elk apparaat goed uitziet. Met WEBP kan je ook doorzichtige afbeeldingen maken of zelfs animaties en geluid in toevoegen zonder enkele kwaliteit verlies. Niet alleen de pagina snelheid word hier beter op maar ook de gebruikers ervaring aangezien je bijna elk formaat om kan zetten naar WEBP.

Er zijn verschillende WordPress plugins beschikbaar wat het automatisch voor jou kan omzetten en comprimeren zoals Optimole, ShortPixel, Imagify.

Cache & Minify

Cache & Minify technieken

Bestanden zoals CSS en Javascript kan je verkleinen door alle spaties, notities en enters weg te laten maar je kan ze ook bundelen. Door deze bestanden te bundelen heb je minder HTTP verzoeken wat aanzienlijk je website kan versnellen. Als je HTTP/2 gebruikt kan dit in je nadeel werken omdat het dan minder effectief is.

Met HTTP/2 kan je beter kritieke CSS inladen binnen de pagina’s en de bestanden later in laden via een scriptje. Hiervoor heb je een talrijk aantal scripts en plug-ins voor WordPress zoals WP Rocket (betaald), Autoptimize (gratis) of W3Total Cache (Freemium).

Het is altijd aangeraden om voor de browser cache en compressie methode aan te zetten (GZIP). Niet alleen het HTML, CSS en Javascript bestanden worden verkleint verstuurd door GZIP komt nog een compressie laag overheen waardoor het nog kleiner is. Het is niet alleen kleiner maar dit maakt het laden maar ook veel sneller omdat dit minder data gebruikt voor de eind gebruiker.

Regelmatig artikelen schrijven

Regelmatig artikelen schrijven

Recent heb ik mijn eigen website helemaal omgezet naar een nieuwe website en de oude artikelen van mijn website gehaald. Deze artikelen hadden weinig waarde voor mijn bedrijf buiten het feit om dat ze slecht rankte binnen Google. Ondanks feit dat die artikelen van mijn website af zijn is het nog steeds belangrijk om regelmatig nieuwe inhoud te schrijven zodat het inhoud altijd vers blijft.

Het geeft niet alleen meer inhoud op je website maar het laat ook mensen zien waar jij verstand van hebt. En je geeft meer sleutelwoorden aan Google waar jij uiteindelijk op gaat ranken waardoor er meer verkeer op je website zal komen. Zodra jij rankt met meer sleutelwoorden op Google dan trek je een stuk meer bezoekers aan en potentiële klanten voor je bedrijf.

Backlinks

Webhosting, optimaliseren en artikelen schrijven is niet de enigste factor om een succesvolle website te maken. Het is ook belangrijk dat andere websites uiteindelijk naar jou website gaan verwijzen en het liefst met een follow link. Een follow link geeft namelijk een waarde naar de pagina waar het naar toe verwijst zolang de inhoud gerelateerd is aan jou website.